Spiegelen en ernergetische overdracht

Ken je dat?

 

Je praat met iemand en je voelt je na een paar minuten ‘leeggezogen’?

Na een winkelmiddag kom je doodmoe thuis?

Je kunt je niet concentreren tijdens een vergadering en wordt onrustig?

Je bent naar een feestje geweest en ’s nachts ‘zoemt’ het om je heen?

Je voelt ineens iets, maar kunt het niet plaatsen, het is een onbestemd gevoel?

Je voelt je niet helemaal jezelf na een ontmoeting?

Je ervaart ineens ‘vreemde’ gevoelens?

Je krijgt hartkloppingen nadat je op je plaats in de trein bent gaan zitten?

 

Grote kans dat je te veel indrukken hebt toegelaten in je ‘systeem’.

Zintuigelijke prikkels zorgen ervoor dat we in actie komen. Kinderen groeien doordat ze stimulansen krijgen uit hun omgeving; ze worden geprikkeld om zich te kunnen ontwikkelen. Worden ze te weinig geprikkeld, dan halen ze niet uit zichzelf wat er in zit.

 

Prikkels kunnen in een overdaad naar ons toekomen of juist te weinig. In het eerste geval kom je in een stress toestand terecht en koppel je jezelf min of meer los van je lichaam, in het laatste geval ga je je vervelen, zak je onderuit en heb je alle tijd om je lichaam te voelen. 

Dit is alvast mijn  eerste tip: in beide gevallen is goed aarden het middel om je weer oké! te voelen. Je lichaam is als een huis op een rots: het steunt je en laat je nooit vallen.

 

Kijken gaat voor luisteren bij HSP/HSK’s

80% van alle prikkels komt via de ogen binnen.

HSP/HSK’s zijn visueel ingesteld, dus ze kijken graag naar de hun omringende wereld.

Ook hun huid is vaak erg gevoelig, en geeft heel makkelijk prikkels door aan de hersenen via het zenuwstelsel. 

 

Niet voor niets gaf Elaine Aron het advies bij overprikkeling de ogen een poosje te sluiten. Jane Ayres, die de theorie over sensorische informatieverwerking introduceerde, noemde de huid en het deel eromheen het omgevingszintuig. Het is een zintuig dat ongelooflijk veel informatie kan doorgeven aan onze hersenen omdat het zo groot is. Is dit wat Aron bedoelde met: HSP/HSK’s gebruiken hun hele lichaam om de wereld te ervaren? Ik geloof het.  

 

De werking van de aura

Nu we weten dat naar iemand kijken aan de bron ligt van ons vermogen om de ander te spiegelen en dus te kunne voelen wat hij of zij voelt, is het duidelijk dat we in feite alle vragen die boven deze pagina staan ook kunnen zien in het licht van energetische overdracht van emoties en gevoelens tussen mensen.

De informatie van anderen komt daarnaast als een onzichtbare bundel kleine ‘energiekolkjes’ naar ons toe en vaak speelt ons omgevingszintuig (onze huid en de aura) een rol bij deze gevoelsoverdracht. De aura heeft het vermogen om energie op te nemen en af te geven. Het is voortdurend aan het zenden en ontvangen.

 

De opbouw van de aura ziet er zo uit:

  1. Rond en door het lichaam heen bevindt zich het energetisch levenslichaam. Het voorziet alle organen van energie. Het is de spiegel van ons lichaam. Het is zichtbaar als een blauwige band om ons heen en volgt de lijnen van onze contouren.

  2. Het mentale energielichaam is de energie om ons heen die al onze gedachten weerspiegeld, voor zeer gevoelige personen zichtbaar als beelden om de persoon heen. Het hoeft geen betoog dat een mentaal lichaam van een negatieve denker er anders –zwaarder en geladener- uitziet dan dat van een positieve denker.

  3. Het emotionele energielichaam is de laag om ons heen die onze emoties, gevoelens en driften bevat en toont, zichtbaar als kleurschakeringen. Woede, angst, verdriet, walging, maar ook vreugde en gevoelens als onzekerheid, tevredenheid, inspiratie en creativiteit worden door dit energie lichaam uitgezonden.

 

Daarnaast zijn er nog diverse ‘hogere’ energielichamen die ons een verbinding geven met ons hogere bewustzijn tot en met ons vermogen ons met het Goddelijk bewustzijn te verbinden.

 

Eigen ervaringen

Omdat deze energetisch lichamen onzichtbaar zijn, bestaan ze niet voor de wetenschap. Wel kunnen we verwachten dat in de komende decennia meer en meer onderzoek zal worden gedaan naar de werking van bewustzijn (denk aan de quantum theorie).

Intussen moeten we het doen met onze eigen ervaringen.

 

Mijn eigen ervaring is dat ik zo sensitief ben –mijn hele leven al- dat ik meer kan waarnemen dan de meeste anderen kunnen zien, horen, voelen. En omdat ik een razendsnelle manier heb om informatiestromen met elkaar te koppelen, weet ik soms eerder dan anderen dat er iets gaat gebeuren, of dat een persoon onbetrouwbaar is.

Ik noem dat 'voorbewustzijn' hebben. Om deze reden noem ik mezelf liever geen medium. De term voorbewustzijn dekt voor mij de lading voldoende. En ik zal ook altijd moeten checken of het klopt wat mijn intuïtie me vertelde. 

Als je HSP bent, is er je neiging om lang na te denken over situaties en personen. Zeker als er onrechtvaardigheid in het geding is. En vooral als je merkt dat de ander niet goed in zijn of haar vel zit. Je neiging om te harmoniseren zit je waarschijnlijk in het bloed. Je raakt mogelijk snel verbonden met de gevoelens, emoties en driften van anderen. Zelf kan ik ook lichamelijk spiegelen. Ik voel me dan ziek, voel dan hoofdpijn, gewrichtspijn of ander lichamelijk ongemak. Maar ik BEN niet ziek, ik HEB geen hoofdpijn. Ik heb het gespiegeld.

 

En om die verbinding te verbreken bedacht ik 15 jaar geleden de Energy Switch. Ik was op zoek naar een eenvoudige en doeltreffende methode om ons mentale en emotionele energieveld de reinigen. Als we dagelijks twee keer onze tanden poetsen, waarom dan niet ook onze aura reinigen?

 

Als je aura voortdurend aan het zenden en ontvangen is kun je leren dat proces even te stoppen.

  1. Aron gaf het advies ’Sluit je ogen een poosje’

  2. Ayres gaf het advies om het bewegingszintuig in te zetten: de spieren en gewrichten aan het werk te zetten in het lichaam (door je lichaam te aarden)

  3. Energetische coaches geven graag daarnaast het advies om je aura te kalmeren

  4. Zelf geef ik al vijftien jaar het advies om de Energy Switch te leren toepassen.

 

Doe de Energy Switch

Het zenden en ontvangen kun je namelijk ook stopzetten door met je aandacht vanuit je omgeving naar jezelf terug te gaan.

Je zet je voeten stevig neer en voelt je billen als je zit.

Je werkt mee met de zwaartekracht, verzwaart jezelf terwijl je staat of zit of ligt.

Je denkt aan de achterkant van je lichaam.

Je opent je individuele chakra boven je hoofd in je aura en je aardepunt onder je voeten.

(Je zoekt een punt achter je van waaruit je je omgeving observeert)

Je geeft energie terug aan anderen en neemt je eigen energie terug.

Je laat de vrij beschikbare energie stromen en je aura weer vullen en beschermen.

 

Ik zocht drie (luister)oefeningen voor je uit:

 

De grondingsoefening (afkomstig van de luister-cd Energy Switch)

Snel je energie centreren

De Energy Switchoefening 

Loslaten wat je spiegelde (luister-oefening)

Ik wens je heel veel plezier tijdens je werk en energie voor tien!