top of page

Piekeren en faalangst


Door ons blogteam worden regelmatig nieuwe blogbijdragen geschreven. Vandaag delen we graag de bijdrage van Henriëtte Maas, eigenaar van praktijk Pacha-mama in Alkmaar.

Faalangst is iets wat je regelmatig ziet bij hoogsensitieve kinderen en pubers. Vaak denken ze dat ze dingen niet kunnen en dat levert veel stress op. Meer over de dingen gaan nadenken, is sowieso iets wat in de puberteit meer gebeurt, doordat het denkvermogen van een puber aanzienlijk toeneemt. Maar soms werkt het dan averechts en gaat een kind piekeren. LOESJE noemt piekeren: de verkeerde kant op fantaseren. En dat is niet handig.

Als je piekert, neemt dat een flink deel van je werkgeheugen in beslag. Je ontwikkelt als het ware piekersporen in je hersenen en dat levert dezelfde stress op als dat het in het echt gebeurt.

Daarom is het handig kinderen te leren hoe ze met piekeren en de stress die dat oplevert om kunnen gaan. Je kunt ze uitleggen dat door anders te denken, ze nieuwe meer positieve sporen in de hersenen kunnen maken. Met je verbeeldingskracht kun je je voorstellen dat je rustig je tentamen aan het maken bent; slimme oplossingen bedenkt als je een vraag niet meteen weet enz. Zo leer je je hersenen weer te ontstressen.

Leer ze ook om het allemaal niet te groot te maken en meer in perspectief te zien. Natuurlijk is het vervelend als je een onvoldoende voor je proefwerk haalt, maar dat betekent nog niet meteen dat je blijft zitten bijvoorbeeld.

Zorg dat de situatie als minder stressvol wordt ervaren, door bijvoorbeeld vooraf een ademhalings- of ontspanningsoefening te doen. Door bewust met je aandacht even naar je lijf te gaan, ga je vanzelf met je aandacht uit je hoofd.

Wat ook kan helpen, is je zorgen van je af schrijven. Dat je jezelf toestaat tien minuutjes te piekeren per dag en de rest van de dag de piekergedachten gaat vervangen door meer positieve gedachten.

Stress is nooit helemaal te vermijden, dus het is handig om onder lichte stress te oefenen om er zo beter mee te leren omgaan, bijvoorbeeld door de wekker te zetten tijdens het huiswerk maken of door je te laten overhoren.

Wat verder kan helpen, is bewust je krachtervaringen op te roepen; die ervaringen waarin het allemaal wel lukte en je je sterk en krachtig voelde. Bijvoorbeeld de keer dat je alles wist en een 9 had voor je tentamen. Als je die ervaringen verankert in je lijf, kun je ze weer oproepen in situaties waarin je stress voelt. Met je aandacht ga je dan weer helemaal terug naar die situaties vol krachtige gevoelens en je stelt je levendig voor wat je toen dacht, voelde en deed. Laat ze er maar een mooi ingekleurd plaatje van maken.

Het is handiger om je voor te stellen dat iets wel lukt in plaats van vooral de beren op de weg te zien. Het gaat erom dat je vooral je aandacht richt op wat je wel wilt in plaats van op wat je niet wilt.

De volgende visualisatie kan wellicht helpen om beter met de stress om te gaan. Door dit vaak te doen, kun je deze veilige plek en het fijne gevoel daarbij steeds gemakkelijker oproepen.

  1. Voel hoe je je nu voelt. Ga met je aandacht je hele lichaam door.

  2. Doe 10 ademhalingen, terwijl je met je aandacht bij je ademhaling blijft. Voel het rijzen en dalen van je borst en buik. Visualiseer dat de adem door je hart stroomt.

  3. Reis je lichaam langs van hoofd tot voeten. Hoe wil je dat je lichaam aanvoelt?

  4. Hoe wil je dat je hoofd voelt? Stel je voor dat je licht, ontspannen en onbezorgd bent.

  5. Stel je een fijne zorgeloze plek voor waar je je helemaal veilig en geborgen voelt. Wat zie je, wat hoor je, wat voel je?

  6. Geniet van dit gevoel en anker dit fijne gevoel ergens in je lichaam. Leg het bijvoorbeeld in gedachten op je hand of geef het een plekje in je hart.

Henriëtte Maas www.pacha-mama.nl


132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page