top of page

Oplossingsgericht communiceren

Doel van deze lesbrief:

Kennis:

Informatie over oplossingsgericht communiceren

Doen:

Tijdens de opleidingsdagen wordt geoefend met oplossingsgericht communiceren gekoppeld aan het verankeren van een goed gevoel en  het omzetten van niet-helpende naar helpende gedachten.

Coaching is een manier van werken met een ander waarbij die ander zelf een oplossing vindt voor een probleem. 

In oplossingsgericht communiceren vind je een manier om ook pubers zelf oplossingen te laten vinden.

In de Power Puber cursus is het een handig middel om sneller resultaten te behalen met de puber en we gaan er van uit dat iedere puber, zeker de hoogsensitieve puber genoeg in huis heeft om zelf oplossingen te bedenken.

Ze hebben een rijke innerlijke wereld, omdat ze veelvuldig reflecteren op gebeurtenissen of gewoonweg, omdat ze zoveel details waarnemen bij zichzelf en hun omgeving. 

Om resultaten te boeken is het handig om een aantal regels te kennen uit het oplossingsgericht communiceren: 

  1. Je gaat niet uit van het probleem en werkt dus niet met het verleden waar het probleem zich voordeed.

  2. Je gaat uit van het heden en de huidige mogelijkheden en kennis en werkt toe naar een gewenst resultaat in de toekomst.

Je vraagt dus niet: Wat werkt niet? Wat wil je niet? Liever stel je de vraag: Wat werkt wel? Wanneer werkte dat? Wat wil je graag bereiken?

 

  • In het document in je lesbriefmap over communiceren met pubers vind je meer informatie. 

  • In het informatiewerkboek voor ouders van Henriette Maas vind je veel leuke tips en tools om met pubers te werken. Je vind er ook informatie in over feedback geven. Heel belangrijk omdat pubers gevoelig zijn voor kritiek en wil je je samenwerking goed laten verlopen dan is het kunnen geven van feedback van belang.

 

Tijdens de trainingsdagen van deze module oefenen we met oplossingsgericht communiceren en het geven van feedback. 

Lees hier de Power Point presentatie over communicatie waarin je ook een samenvatting vindt over oplossingsgericht communiceren.

Download hier de volledige lesbrief.

Uit onderzoek is gebleken dat coaches en therapeuten minder uitgeput raken als ze deze gesprekstechniek benutten in hun praktijkruimte. Maar vooral: de cliënt of in jouw geval de puber komt niet in een vicieuze cirkel terecht waarin zijn of haar probleem steeds groter of ingewikkelder wordt. Daarbij: de veranderingen die een puber doormaakt in deze periode zijn niet te repareren. Wel kun je de sterke kanten van de puber in kaart brengen en als hulpbronnen benutten in je samenwerking en het bereiken van het doel. 

De Sensikids Power Puber cursus is oplossingsgericht; er worden diverse methodieken in kaart gebracht die kunnen helpen om de puber te helpen zijn/haar vaardigheden in kaart te brengen en hem of haar te helpen zichzelf te evalueren en te zoeken naar alternatieven als iets niet lukt of lastig gaat. 

Kijk hier naar een korte video over oplossingsgericht communiceren met cliënten. Deze animatie is gemaakt om met volwassen cliënten te communiceren. Vertaal cliënten naar pubers. 

In het werkboek voor Power Pubers wordt ook veel aandacht besteed aan het omzetten van negatieve naar positieve gedachten door middel van het G-schema.

Lees hier meer over RET, rationeel emotieve training. 

Je bent aan het eind gekomen van de Sensikids lesbrieven voor de module Power Pubers.

Veel succes! 

bottom of page