top of page

Informatie voor ouders

Doel van deze lesbrief

 

Kennis:

Informatie over de veranderingen in de puberteit

Informatie over de privacy van de puber

Doen:

Het informatiewerkboek van H. Maas lezen en samenvatten voor jezelf

Zoals je weet is de doelstelling van de module Power Pubers niet het begeleiden van ouders, maar het kunnen werken met de puber zelf waarbij je het werkboek Power Pubers gebruikt.

Toch heb ik deze lesbrief gemaakt, ook al omdat het voor jou als pubercoach belangrijk is dat jij zelf meer te weten komt over de puberteit. Zo kun je het gedrag van de puber beter begrijpen. 

Om deze reden is het informatiewerkboek voor ouders in print opgenomen in je lesbrief pakket voor deze module. 

Over vertrouwelijkheid

Nu zullen pubers over het algemeen naar je toekomen juist omdat hun ouders dat willen. Die hebben natuurlijk al lang in de gaten dat hun kind ergens tegenaan loopt. 

Pubers willen echter liever niet dat ouders zich met hen bemoeien. 

En dus willen ze ook niet dat jij je verhoudt met hun ouders. Ze zijn gesteld op hun privacy en de erkenning van deze behoefte is erg belangrijk. Maak dus een goede afspraak met de puber en de ouders: jij werkt met de puber en de puber bepaalt zelf wat hij of zij wil delen met de ouders over wat is besproken. Dus geen verslagen schrijven, hooguit een mondelinge evaluatie in het bijzijn van de ouder.

Hooggevoelige pubers reageren vaak wel een beetje anders dan gemiddeld andere pubers.

Zij zijn volgens Henriëtte Maas soms zelfs de ideale puber. Dus komen ze met hun ouders mee voor een intakegesprek, proberen zo goed mogelijk antwoord te geven op jouw vragen, en geven jou sociaal wenselijke antwoorden.

Hun gevoel voor rechtvaardigheid, hun zorgzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel blijven overeind staan in deze lastige periode. Omdat zij vaker behoedzaam zijn en gevaarlijke situaties goed kunnen inschatten zullen ze ook niet in zeven sloten tegelijk lopen. Toch hebben ze eigen ervaringen nodig, al was het alleen maar om te weten te komen dat wat ze ondernamen toch echt niet zo handig was en de volgende keer een andere actie noodzakelijk zal zijn. 

Natuurlijk zal een hooggevoelige introverte puber anders door deze periode komen dan de extraverte HS puber. Juist de introverte pubers hebben nood aan een paar goede gesprekken met een begripvolle coach die snapt hoe het moet zijn om als introverte volwassene in wording je staande te houden in een woelige tijd. 

Maar ook voor de extraverte puber is begeleiding soms fijn, want bij hen is het alsof ze tegelijk op het gaspedaal en de rem trappen zoals Henriëtte beschrijft. Deze puber heeft meer uitdagingen nodig, verveelt zich makkelijk eerder, is vaker overbelast en mag leren de eigen grenzen te leren kennen en te bewaken. Hoe zorg je voor jezelf in deze tijd mag best een gespreksthema zijn af en toe. 

Een gezonde ontwikkeling: een eigen mening krijgen

Toch zal ook de HS puber soms een hekel aan zijn of haar ouders hebben omdat ze zich te veel bemoeien met zaken die hen niet aan gaan. Of sjacherijnig zijn, te laat naar bed gaan, niet willen opstaan of tegenstribbelen, laks zijn en klusjes uit de weg gaan, het huiswerk op het allerlaatste moment doen en zo nog veel meer.

Eigenlijk is dat heel gezond: tegenstribbelen, zelf willen bepalen wanneer je iets wilt doen, dagen lummelen in plaats van te blokken etcetera. Kijk naar Berthold Gunster (bekend van Omdenken) over deze fase.

Als we kijken naar de veel voorkomende aspecten bij HS personen, zoals gevoeligheid voor afwijzing, schuldbewustzijn (een sterk geweten) en behoedzaam zijn, maar ook naar DOES, dan kunnen we niet anders dan akkoord gaan met het idee dat HS Pubers het zomaar zwaarder kunnen hebben in deze inspannende periode. Elke puber heeft meer stress in deze tijd. Er is onzekerheid over van alles: school, vrienden, eigenwaarde, seksualiteit, keuzes maken... 

 

Er is 1 goede tip voor ouders: neem niets persoonlijk in deze periode. Wees terughoudend in je sturing en steun, maar laat steeds weten dat je puber altijd bij jou terecht kan. 

Er zijn talloze brochures over de puberteit te vinden op internet.

Download hier de brochure van de Rutgerstichting

Thuisopdracht

De opdracht voor deze lesbrief is dat je het informatiewerkboek voor ouders van Henriette Maas leest (je vindt dit in je lesbriefmap) . Het doel daarvan is dat jij zelf beter kunt begrijpen wat zich voor doet in het leven van een puber en diens ouders.  

Maak per hoofdstuk een overzicht of mindmap van de zaken die jou belangrijk lijken en kijk af en toe eens naar je eigen mindmaps als je met een puber de Power Puber cursus doorneemt. Zo kun je soms een aardig gespreksonderwerp vinden en de puber tegenover je erkennen in wat hij of zij beleeft.

 

Hieronder vindt je een aardige video van de universiteit van Nederland. Ontwikkelingspsycholoog Loes Keijser houdt een mooi en liefdevol betoog over de route die pubers moeten nemen om aardige volwassenen te worden. Heel leuk om te kijken en heel fijn dat ze humor gebruikt om ons over te halen de puber gewoon aardig te blijven vinden ;-)

Ga terug naar de lesbrief over visualiseren en spiegelen

Ga naar de lesbrief executieve functies 

 

bottom of page