top of page

Van moetivatie naar motivatie

Doel van deze lesbrief:

Kennis:

Informatie lezen over motiverend werken met pubers

Doen:

Tijdens de training oefenen we met een aantal werkvormen uit het werkboek Power Pubers en proberen we zoveel mogelijk deze kennis in te zetten. 

Waarom samenwerken soms moeilijk is

Pubers moeten conflicten aangaan om hun Ik te leren kennen. In de puberteit ligt naast de verandering in het lichaam veel nadruk op het ontwikkelen van een eigen mening en het aansluiting vinden bij de peergroup. 

 

Een conflict uit zich niet alleen in ruzie met de ouders, het is ook zichtbaar in de weerstand die de puber toont.

De lichaamshouding kan desinteresse uitstralen. Te laat komen is ook een vorm van weerstand, net als het werkboek vergeten mee te nemen of je niet voorbereiden op de nieuwe bijeenkomst. Als pubercoach krijg je er vast mee te maken. Dat is mooi, want in feite gebeurt dit vooral wanneer de puber zich veilig genoeg voelt om zijn of haar weerstand te laten zien.

Hoogsensitieve pubers zijn echter vaak gericht op de ander. Omdat ze zich goed willen gedragen is het mogelijk dat ze vooral sociaal wenselijke antwoorden geven. Nee leren zeggen, je grenzen aan kunnen geven, juist niet doen wat anderen doen zijn om deze reden soms juist belangrijke thema's bij de hoogsensitieve puber. 

In de training aan sensitieve pubers zul je waarschijnlijk niet vaak echte weerstand tegenkomen.

Zij willen juist vaak meer begrijpen over zichzelf, en hebben er baat bij in een veilige omgeving te horen hoe je je ontwikkelt in deze interessante maar lastige tijd.   

Toch is het van belang om de motivatie steeds als belangrijke ingang te zien en deze te versterken.

Kijk daarom hier naar het filmpje van Moetivatie naar motivatie van de universiteit Utrecht.

 

 

 

Wil je meer weten over het onderzoek dat aan het filmpje ten grondslag ligt? Klik dan hier voor de publicatie.

Je leest er onder meer over intrinsieke en extrensieke motivatie, over waarom autonomie en keuzes geven zo belangrijk zijn voor de puber en nog veel meer. 

Ga verder naar de pagina over mindmappen/packet switchen 

Ga terug naar de pagina doelstellingen Power Puber training

bottom of page