top of page

Ze stond niet echt te trappelen om te beginnen, totdat...


Tegenover me zat een jonge, aantrekkelijke vrouw. Het was de vierde opleidingsdag van de korte Sensikids Basisopleiding. Ze maakte zich zorgen of ze wel de mogelijkheden had om een eigen praktijk te starten. Ze piekerde al de hele week of ze de Sensikids cursussen wel kon aanbieden. Of ze ouders de juiste adviezen kon geven. Over hoogsensitiviteit moest je toch echt wel veel weten volgens haar: over sensorische informatieverwerking bijvoorbeeld. Of hoe stress ontstaat in het lichaam. Wat de hersenen kunnen en welke rol ze spelen in de prikkelverwerking. Ouders zouden vast heel moeilijke vragen gaan stellen. Wat als ze er geen antwoord op kon geven?

Ze geeft af en toe yogalessen aan kinderen, soms in een gastles op scholen. Mindfullnes is haar ding. Vanuit de kennis die ze daarover heeft kan ze kinderen snel leren meer in het Nu te zijn. En nu maakte ze zich zelf zorgen?

Ik vertelde spontaan in de les over het Sensikids Aandachtprotocol over een verhaal van Eckhart Tolle dat ik las. Het verhaal gaat over Pepijn en zijn geheim. Pepijn maakt zich zorgen. Hij werd gepest op school en kan niet meer stoppen er over te denken.

'Hij is niet in het Nu', denkt zijn Opa die hem ziet worstelen.

'Je bent in het Toen en in het Straks. Je denkt aan wat er gebeurde en aan wat er gaat gebeuren, en dat terwijl je helemaal niet kunt weten wat er gaat gebeuren. Kijk eens naar je kat. Ondanks dat ze vannacht werd gegrepen door de hond van de buren ligt ze toch gedachteloos te slapen. Ze is in het Nu.'

Pepijn snapt het nog niet echt. 's Nachts droomt hij van de hond die hem achtervolgt. Hij kan gelukkig schuilen in een snoepwinkeltje. Daar is een vrouw die hem kennis laat maken met het Licht. 'Het licht is overal. In de bloemen. In je kat, in jou.' Ze geeft hem een prachtige bol licht, maar hij ontsnapt. De vrouw ziet Pepijn's frustratie. Ze glimlacht zachtjes. 'NU zit het licht in jou Pepijn. Voel maar hoe het in je is. Het vult je lichaam en je hoofd.' Ineens voelt Pepijn het. Ineens voelt hij dat hij door het licht in zichzelf te voelen in het Nu kan zijn.

De volgende dag op weg naar school voelt Pepijn zich weer naar. Hij is in het Dan met zijn gedachten. Zal hij nog worden gepest? Wat moet hij doen als het gebeurt? Hij is met zijn aandacht in het Straks. In de bus naar school denkt hij ineens aan zijn droom. En hij vraagt zich af wat er zou gebeuren als hij aan zijn licht denkt. Meteen voelt hij het weer. En hij is weer in het NU. Geen zorgen...

Ik zag de vrouw naar me kijken. En ze lachte voorzichtig.

Waar je aan denkt, daar is je energie. Je licht is in het straks als je je zorgen maakt over wat er gaat gebeuren, of iets wel zal lukken,of je het wel zult kunnen. Of je licht is in het Toen als je je zorgen maakt over wat er gebeurde, over wat je deed, de antwoorden die je gaf, de vergissingen die je maakte. Neem je energie terug en voel hoe het in je lichaam vloeit.

In onze korte beroepsopleiding leren de deelnemers met de kinderen vanaf zeven jaar deze oefening te doen. Als je met je aandacht steeds bij alles om je heen bent, ben je niet met je aandacht bij jezelf of bij wat je moet doen. Neem dan je energie terug. 'Eigenlijk bent je je huis even uitgestapt. Doe maar alsof je er weer in stapt.' Je lichaam is je huis. Jij woont in je lichaam. Het beschermt je.

Twee weken later las ik haar voorstel hoe ze een Wijze Ouder cursus zou indelen. Ze had gekozen voor een Power Point als eindopdracht. Het moest uit haar pen zijn gevloeid, zo mooi liepen de onderwerpen in elkaar over. Vorige week zag ik op Facebook dat ze weer gaat starten met een leuke Sensikids Ik ben Oké! cursus voor kinderen in de basisschool leeftijd.

Ik kon het niet helpen: ik dacht eventjes aan het Toen terug en aan haar zorgen voor Straks...


273 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page