top of page

Is hoogsensitiviteit hetzelfde als “leven zonder filter?” door Hilde Carpentier


In haar boek “Leven zonder filter” beschrijft Fleur Van Groningen mooi hoe hoogsensitieve mensen geen (of minder) filters hebben. Alle geluiden, beelden, gevoelens van anderen en van jezelf, maar ook zelfkritiek en positieve indrukken,… komen sterk binnen en moeten dan verwerkt worden. En dat kost tijd, moeite en energie.


Maar klopt dit wel helemaal? Zijn we gedoemd om te leven zonder filter? Het is mijn ervaring dat we kunnen leren filteren. Dat we zelf filters kunnen installeren als en wanneer we dat willen. Net zoals mensen die niet hoogsensitief zijn ervoor kunnen kiezen om bepaalde indrukken op te zoeken en die diepgaand te gaan verwerken, kunnen wij kiezen om het omgekeerde te doen.


Wanneer we de “energy switch” doen -ik geef alle energie van anderen aan anderen terug en neem mijn eigen energie weer bij mij-, filteren we. We filteren welke energieën van onszelf zijn en welke niet. We beslissen zelf welke indrukken we willen verwerken en welke niet. Door dit regelmatig te doen, blijven we dicht bij onszelf en geraken we minder gemakkelijk overprikkeld.


Ook de zintuigenboom werkt als een filter: we bekijken per zintuig welke indrukken we willen bijhouden en welke niet. Terwijl we daarmee bezig zijn, zijn we natuurlijk die indrukken aan het verwerken, maar we zetten er bewust een filter op: de moeite of niet te moeite.


Daarnaast kunnen we er ook voor kiezen om al vooraf filters in te bouwen.

Zintuiglijk komen prikkels binnen langs onze zintuigen, maar ook energetisch komen prikkels binnen. We pikken emoties en gevoelens ook op via ons energiesysteem. Dit gebeurt via onze aura -ieders persoonlijk bio-energetisch veld- en via onze chakra’s -onze persoonlijke energiecentrales.Vooral via de zonnevlecht komen emoties en energetische prikkels binnen.4 De zonnevlecht is het derde chakra, gelegen iets boven je navel. Door de zonnevlecht eenvoudig toe te draaien, zet je er een filter op. En die werkt. Echt!

Wanneer ik, hoogsensitief en zonder filter, naar een begrafenis ga van iemand die ik niet ken, komen de emoties van zijn of haar geliefden zo sterk binnen, dat ik overspoeld word door verdriet. Ik huil mijn ogen uit. Maar als ik vooraf mijn zonnevlecht toedraai, word ik niet meer overspoeld door het verdriet. Ik zie, hoor en voel het nog wel, maar het blijft bij de ander. Ik kan dan een begrafenis van een onbekende bijwonen zonder te huilen.

Zo werkt het ook voor kinderen in bv. een drukke klas:

enerzijds kunnen ze de zintuiglijke indrukken filteren door een koptelefoon op te zetten of een studybuddy (soort afscheiding op de bank) te gebruiken. Dit werkt, maar ik merk dat ze toch last blijven hebben van de drukte. Anderzijds kunnen zij ook, al op jonge leeftijd, leren om de zonnevlecht toe te draaien waardoor ze de drukte beter kunnen verdragen.


Aangezien energetische prikkels ook binnenkomen via onze aura, kunnen we ook die preventief versterken. Je kan de intentie zetten dat je aura enkel nog positieve energie doorlaat. Je kan een beschermende cocon rondom jezelf visualiseren, bijvoorbeeld in de kleur violet. Maar je kan ook met je handen je aura intrekken en versterken.


Om aan jonge kinderen duidelijk te maken hoe je dat kan doen en hoe het werkt, schreef ik een boekje: Egeltje Siebe rolt zijn stekeltjes op. Daarin wordt visueel gemaakt wat het met je doet als je voortdurend alles oppikt uit je omgeving en hoe je dat kan vermijden.


Betekent dit dat wij voortdurend filters moeten aanzetten en gebruiken? Nee, hoor, helemaal niet! Het is juist de kracht van onze hoogsensitiviteit dat we intens kunnen genieten van muziek, schoonheid, de natuur, een goed gesprek, creatief bezig zijn, verbinding,… Het is onze kracht dat we anderen goed kunnen aanvoelen en zeer empathisch zijn. Die kracht hebben we altijd bij. Daar willen we gebruik van maken!


Maar als het nodig is, kunnen we wel filters inzetten, zodat we minder tijd nodig hebben om te “ontprikkelen” en meer tijd hebben om te genieten!


Hilde Carpentier

geschreven voor platform Sensikids op 22-02-2022


Noten:

1 Van Groningen, F. (2017). Leven zonder filter, mijn ervaring met hoogsensitiviteit. Horizon.

2 Van Zoeren, S. (). Ik ben oké!, HS Kids club, V.O.F. De Liefde (Energy Switch en Zintuigenboom).

3 Kamps, H., Nelissen, J. (2018). De Zonnevlecht – Solaris Plexus – Navelchakra. In Opleiding Energetisch Kindercoach. p.83-84. Malva Coach Opleiding vof.

4 Eden, D., Feinstein, D. (2008). Chapter 6. Aura, Electrics, Celtic Weave and Basic Grid. In Energy Medicine, Balancing Your Body’s Energies for Optimal Health, Joy, and Vitality. (p. 187-196). TarcherPerigree.70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page