top of page

Waarom visualiseren hoogsensitieve kinderen helpt


Visualiseren werkt en helpt hoogsensitieve en prikkelgevoelige kinderen bij het verminderen van hun klachten.

Het leukste aan kinderen vind ik dat ze altijd wel een oplossing hebben als ik ergens een probleem in zie of een smoesje verzin omdat ik er eigenlijk geen zin in heb. Zoals in de regen naar de speeltuin gaan of een spelletje spelen op een koude vloer terwijl ik even wat voor mijzelf wil doen. Door hun vaak simpele en treffende oplossingen kan ik niet anders dan hen gelijk geven en ga ik overstag. Hun creatieve antwoorden en oplossingen op vragen, die soms best ingewikkeld zijn, toveren steeds weer een lach op mijn gezicht. Zo ook in mijn praktijk waar ik hoogsensitieve kinderen (HSK) en hun ouders begeleid.

Twee zeer waardevolle kwaliteiten die sensitieve kinderen bezitten waarmee ze tot oplossingen voor hun ‘problemen’ kunnen komen en waar ze hun klachten/lasten mee kunnen verminderen zijn:

  1. Sterke verbeeldingskracht

  2. Creatief denkvermogen

Als ouders herken je misschien op dit moment meer de negatieve kanten van deze kwaliteiten als je kind lasten ervaart. Angstig zijn. Beren op de weg zien. Het continue herbeleven. Maar laten we het van de positieve kant bekijken. Juist hun sterke verbeeldingskracht in combinatie met hun creatief denkvermogen kan deze kinderen helpen. In mijn praktijk maak ik daar dan ook dankbaar gebruik van.

Visualiseren is succesvol Als volwassenen zijn we dit veelal verleerd en is het vaak lastiger hier bij te komen. Sneller wordt alleen de linkerhersenhelft, het denken aangesproken om tot oplossingen te komen. En dan lopen we al snel tegen de grenzen van de denkkaders aan en zien we de mogelijkheden niet meer. Kinderen zijn dit gelukkig nog niet verleerd. In de ‘Ik ben oké’ training zijn de visualisatie oefeningen en het maken van droomreisjes een belangrijk onderdeel. Visualiseren is niets anders dan het je voor te stellen en erin te geloven. Het is wetenschappelijk bewezen dat visualiseren helpt. Het gedrag wat je vertoont en de bijbehorende handelingen die je daarvoor verricht, zijn gevolgen van bepaalde gedachten. Positieve gedachten leiden vaak tot positieve resultaten. Door te visualiseren kun je met je gedachten je toekomstige gedrag positief beïnvloeden. Veel topsporters visualiseren tot op het detail hun race. En geslaagde zakenmensen visualiseren wat zij willen bereiken en zijn zeer succesvol. Dagelijkse oefening en aandacht voor een positieve mindset is een belangrijk onderdeel van het behaalde resultaat.

Benut de kwaliteiten van HSK

Hoogsensitieve en prikkelgevoelige kinderen zijn een kei in uitvinden, fantaseren, voelen en beleven, de rechterhersenhelft. En dat biedt veel voordelen. De training spreekt aan waar ze juist goed in zijn en met een beetje hulp kunnen ze het zelf. En dat motiveert en maakt ze krachtig en trots. Visualiseren helpt ook bij het leren van nieuw gedrag en beter in je vel voelen zitten. Positieve gedachten leiden tot positieve gevoelens en hoe je je voelt heeft invloed op gedrag. Hun zelfbeeld wordt verbeterd. De oefeningen maakt ze weerbaarder en biedt ook tools voor bescherming tegen invloeden van buitenaf als prikkels en energieën van anderen. Het zijn fijne oefeningen voor kinderen (en ook voor volwassenen!) die altijd en overal toepasbaar zijn.

Visualisatie oefening: De zintuigenboom

Visualiseren maakt ook rustig. Een veel gehoorde klacht van HSK is het niet in slaap kunnen komen. Er gaat nog van alles in hen om. Ze voelen zich onrustig en ervaren een vol hoofd. HSK staan erg open voor prikkels en energieën daardoor valt er nog een hoop te verwerken van wat ze beleeft, gezien en gehoord hebben gedurende de dag. Er komen vragen, ze gaan piekeren en malen en maken zich zorgen. De Zintuigenboom is één van de visualisatieoefeningen uit de ‘Ik ben oké’ training en ook te vinden in het gelijknamige boek met bijbehorende luister-CD van Sylvia van Zoeren. Deze oefening helpt hen het hoofd weer leeg te maken en rustig te worden. Een oefening die ze gemakkelijk zelf kunnen doen en door de kinderen als zeer prettig wordt ervaren. Ze slapen daardoor aanzienlijk beter.

Verwondering

Zelf zet ik het maken van droomreisjes in bij het vinden van oplossingen van terugkerende klachten waar ze tegenaan lopen. En steeds weer ben ik verwonderd over de oplossingen waar de kinderen zelf mee komen. Zij weten wat ze nodig hebben. Het komt uit henzelf en dat werkt. Dat kunnen wij niet bedenken, wel van leren.

Petra van der Gulik


220 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page