top of page

Vakantie


Lang leve de vakantie!!

Hieperdepiep! Het is vakantie. Even helemaal niets. Een periode om naar uit te kijken! Toch? Voor jouw gevoelige kind kan vakantie naast ontspanning ook veel spanning geven.

Kinderen kunnen, net als wij volwassenen, echt toe zijn aan vakantie. Er gebeurd veel in een schooljaar, ze hebben veel geleerd en hebben veel nieuwe indrukken opgedaan. Zo’n laatste schoolperiode kan ook spanning en onzekerheid brengen omtrent het overgaan. Hoe ziet de nieuwe klas er volgend jaar uit en welke meester of juf staat er na de zomervakantie voor de klas?. Het is belangrijk om na zo’n intensief jaar van een rustperiode te mogen en kunnen genieten.

Ondanks dat vakantie een fijne tijd is, kunnen gevoelige kinderen in de vakantie echter moeite hebben met het feit dat de structuur van de dag wegvalt. Ze hebben geen houvast en dit kan ze onrustig maken. Ook op vakantie gaan, naar een plek die nieuw voor ze is, kan de nodige stress opleveren.

Om het voor jou en jouw kind prettig te houden kan het een idee zijn om zoveel mogelijk de structuur te behouden en je aan een dagplanning vast te houden. Voor gevoelige kinderen is het prettig om te weten wat er komen gaat en wanneer.

Door vooraf de vakantiebestemming te laten zien, op bijvoorbeeld de computer, kan je gevoelige kind een beeld geven hoe de verblijfplaats eruit ziet en wat je er allemaal kunt doen. Je kunt ook samen met je kind de route van de reis op de landkaart bekijken en markeren waar jullie langs komen. Het is leuk om onderweg samen te kijken waar jullie zijn en hoe lang het nog rijden is. Het geeft je kind inzicht, houvast en ook kennis!

Laat je kind ook iets van thuis meenemen wat het prettig vindt om bij zich te hebben. Dit kan een knuffel zijn, of een boek wat vaak wordt voorgelezen, een laken of kussen met de geur van thuis.

Eenmaal aangekomen kan het zijn dat je kind tijd nodig heeft om de nieuwe omgeving tot zich te nemen en niet direct het contact met andere kinderen aangaat. Geef je kind de tijd, om te wennen, om te observeren en veiligheid te ervaren. Help je kind om uitdagingen aan te gaan, door met hem mee te gaan naar bijvoorbeeld de speeltuin waar andere kinderen spelen. Je zult zien dat als het vertrouwen er is, je kind volop kan ontspannen en genieten! En jij als ouder dan natuurlijk ook.

Fijne vakantie!

Suzan van der Most


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page