top of page

Altijd op reis met je gezin


De zomervakantie is voor alle kinderen weer voorbij.

Sommige mensen zijn thuis gebleven, anderen zijn op reis gegaan binnen of buiten Nederland.

Ik geloof dat we hoe dan ook altijd op reis zijn. Een gelukkig gezinsleven krijgen en behouden zie ik als de ultieme reis in ons leven. Het vraagt dat je gefocust blijft, dat je vol passie en energie gaat voor dat wat jij belangrijk vindt in jouw gezin.

Het is een reis vol uitdagingen en obstakels. Deze reis vraagt van jou niet alleen jouw kind te leren kennen, maar ook je partner en jezelf.

Soms is dit confronterend, soms ook heerlijk verfrissend.

Lukt het jou om vast te houden aan jouw normen en waarden?

Welke kwaliteiten van jezelf zet je in, welke kan jouw partner inzetten?

Weet dat je elke dag weer de keuze kunt maken om stil te staan bij wat jij (met je partner, als je die hebt) wilt bereiken in je gezin.

Vergeet hierbij jezelf zeker niet. Per slot van rekening kun je er pas echt voor je gezin zijn als jijzelf mooi in balans bent.

Ga op zoek naar wat jij nodig hebt om in balans te blijven.

Plan ook momenten alleen met je partner in. Tijdens deze momenten kunnen jullie even volledige aandacht voor elkaar hebben of kunnen jullie zaken betreffende de kinderen ongestoord bespreken. Zoek andere volwassenen wanneer je geen partner hebt of wanneer het met je partner even niet lukt. Hulp vragen vind ik juist heel moedig. Kijk eens in je omgeving of er een familielid of vriend(in) is met wie je kunt sparren.

Ook bij je kinderen kun je hulp vinden, door open met elkaar te blijven communiceren. In mijn gezin hadden wij wekelijks een gezinsoverleg. Tijdens dit overleg bespraken we de week, zodat iedereen wist waar hij of zij aan toe was. We verdeelden de taken en er was ook ruimte om onze tevredenheid of ongenoegen uit te spreken, waardoor een open sfeer ontstond. Ik kijk nog altijd blij terug op deze soms heftige, maar vaak ook zeer prettige momenten. Misschien is zo'n overleg ook iets voor jouw gezin.

Aandacht voor jezelf, voor je partner, voor het gezin. Allemaal belangrijk. Dan blijft nog jouw één op één contact met je kind of kinderen over. Voor je kind is het heerlijk als hij of zij een moment jouw onverdeelde aandacht krijgt. Hij of zij kan hier enorm van opbloeien. Kijk eens wat je samen in kunt plannen. Zie je jouw reis voor je? Net als met een reis naar een vakantiebestemming is een goede planning ook tijdens jullie levensreis belangrijk. Jij en (als je die hebt) je partner nemen de leiding en sturen bij indien nodig. Ook de kinderen hebben hierin hun eigen belangrijke plek. Kijk samen wat jullie als gezin willen bereiken, wat jullie waardevol vinden, wat ieders rol en taak is.

En mochten de obstakels op sommige momenten te hoog of teveel lijken? Ik kijk als Sensikids opvoedcoach graag met je mee om te kijken wat jouw gezin nodig heeft en in kan zetten om deze uitdaging aan te gaan. Ook als je behoefte hebt aan sparren met een volwassene (omdat je die niet in je omgeving vindt) kijk ik graag met je mee.

Ik wens jullie veel succes op deze waardevolle reis.


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page