top of page

Wat als gedrag verklaard kan worden omdat er hoogsensitiviteit in het spel is?


Als je zoveel indrukken binnen krijgt en geen goede manier vindt om ze te verwerken kunnen er heuse gedragsproblemen ontstaan.

Onlangs ontving ik een mail van een bezorgde moeder over haar dochter. Vanaf haar geboorte was haar dochter al onrustig en temperamentvol. Ze heeft woede-uitbarstingen, accepteert geen “nee”, vertoont vreemd gedrag en wordt hierdoor buitengesloten door andere kinderen. Moeder zit momenteel met haar beide handen in het haar en zoekt handvatten. Ze wilde graag een keer met haar dochter langskomen.

Een paar weken later stapt een leuk, vrolijk, tikkeltje verlegen, meisje met donker haar en grote bruine ogen samen met haar moeder mijn praktijk binnen voor een kennismaking. Ze kijkt wat rond in de ruimte en neemt daarna plaats op een stoel. Ze neemt mij helemaal op als ik haar wat vragen stel. Ze lijkt niet verlegen en vindt het leuk om hier te zijn, zegt ze. Ook verteld ze waarom ze naar de praktijk is gekomen. Ze wil graag dat het weer fijn is thuis en dat ze minder snel boos wordt. Ik leg uit dat ik haar en haar papa en mama graag wil helpen. Samen kijken we naar het werkboek van de Ik ben Oké! cursus en het lijkt haar leuk om daarmee te gaan werken.

Ook de ouders willen graag handvatten hoe om te gaan met hun gevoelige kind. De eerste stap is erkenning geven aan de gevoeligheid van je kind. Dat kan betekenen dat je je leven en je agenda anders mag gaan inrichten. Of dat je bij jezelf mag nagaan hoe je je voelt en hoe je reageert. Deze ouders vonden dat in eerste instantie moeilijk en kregen het gevoel dat ze hun leven om het kind moesten inrichten. In de praktijk bleek dit echter niet het geval en ervaarden ze juist een positiever gevoel binnen het gezin en hun dochter was meer ontspannen en ook minder woedeaanvallen heeft. Ze vonden het zelf ook best prettig om niet zo’n druk leven na te jagen.

Na erkenning komt herkenning. Hoe voorkom je overprikkeling? Wat zie je aan je kind? Welke gedragingen vallen je op? Is er een patroon? Ga samen met je kind op zoek naar een handige oplossing. In de Ik ben Oké! cursus krijgen kinderen verschillende handvatten om toe te passen bij o.a. overprikkeling. Want als je zoveel indrukken binnen krijgt en geen goede manier vindt om het te verwerken kunnen er heuse gedragsproblemen ontstaan.

Stapje voor stapje zag ik hoe dit gezin nader tot elkaar kwam. Hoe ouders zich meer en meer bewust werden van de kwaliteiten van hun dochter in plaats van alleen nog maar het negatieve gedrag te zien. Hoe hun dochter voelde dat er ruimte ontstond om er te mogen zijn, dat ze begrepen werd. In al haar pracht en kracht. Ze voelde zich steeds meer Oké!

Krachtige groet,

Suzan van der Most

Praktijk de Krachtboom

Hogeweg 23

2201 AN Noordwijk


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page