top of page

Koffie en thee met de juiste prikkels


Regelmatig organiseer ik als Sensikids opvoedcoach een leuke bijeenkomst voor ouders van hoogsensitieve kinderen met de titel van deze blog: Koffie en thee met de juiste prikkels.

Het doel van deze workshop is ouders de gelegenheid bieden met elkaar in gesprek te gaan over hun kind onder het genot van koffie, thee en wat lekkers. Tijdens de workshop mogen de moeders praten over wat ze soms moeilijk vinden aan het opvoeden van hun hoogsensitieve kind, maar ook over wat ze er zo leuk aan vinden. Hoe fijn is het om dit te doen met moeders die zichzelf hierin herkennen, schuldgevoel, boosheid, onmacht en ook trots en plezier met elkaar te delen. Al snel ontstaat een open en warme sfeer, waarin gehuild, maar zeker ook gelachen wordt.

Zo ontmoette ik ook Kira. Kira heeft een zoontje, Pim. Pim reageert gevoelig op de emoties van anderen. Hij kan ontzettend verdrietig worden als een vriendje verdrietig is en als Kira boos op hem is wordt hij nog wel tien keer bozer op haar.

Tijd voor een stukje theorie. Wanneer is een kind nu hoogsensitief? Allereerst wil ik als belangrijk punt noemen dat hoogsensitiviteit een uiting van karakter is.

Er zijn een aantal belangrijke eigenschappen die maken dat we zeggen dat een kind hoogsensitief is. Ik noem er een paar:

- Het kind verwerkt prikkels op een intense manier

- Het kind is zich erg bewust van de gevoelens van anderen, - Het kind kan behoedzaam zijn bij nieuwe situaties.

- Het kind reageert intensief op interne en/of externe prikkels.

We pakken hetgeen Kira zei hier even bij. Kira herkent van Pim het intensief oppikken van prikkels en het intensief verwerken. Ze herkent ook dat Pim zich erg bewust is van de gevoelens van anderen. Deze combi maakt dat hij zo intens reageert op de emoties van de ander.

Hoe kan Kira Pim nu helpen?

Ik neem de moeders mee in de oefening ‘In de knoop uit de knoop’ van de Sensikidstraining. Tijdens deze oefening breng je je lichaam als het ware even in de knoop, waardoor je in een soort van eigen cocon zit. Deze oefening kan Pim helpen om tot zichzelf te komen door de buitenwereld even buiten te sluiten. Door deze oefening vaak te doen kan hij steeds beter leren om de gevoelens van de ander bij de ander te laten en niet zo sterk bij hem binnen te laten komen.

Paula heeft altijd begrepen dat hoogsensitieve kinderen altijd eerst de kat uit de boom kijken en weinig durven. Haar dochtertje, Pia, heeft dit helemaal niet, ze rent altijd vol enthousiasme op nieuwe dingen af, is nergens bang voor. Maar ’s avonds valt ze dan moeilijk in slaap, wordt vaak wakker, wil het liefst bij Paula in bed slapen. “Ze lijkt dan wel bang, terwijl er helemaal niets aan de hand is”.

Hierbij kan ik mooi het stuk over de twee soorten hoogsensitieve kinderen uitleggen. Bij Sensikids noemen we ze de prikkelmijdende en de prikkelhongerige kinderen. De moeders kijken me verbaasd aan. Een hoogsensitief kind vermijdt toch juist prikkels? Nee, er is ook een groep onder de hoogsensitieve kinderen die wel enthousiast ergens op af stapt, die alles wil ervaren, nergens bang voor lijkt. De overeenkomst is dat ook deze kinderen intensief reageren op prikkels en intens verwerken.

Even terug naar Pia. Pia lijkt een prikkelhongerig kind. Ze is enthousiast en gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen. Maar net als bij een prikkelmijdend kind zal het hoofd van Pia snel ‘vol’ zitten omdat ook bij haar de prikkels intens binnenkomen en ze deze intensief verwerkt. ’s Avonds in haar bed gaat haar hoofdje nog tekeer door alles wat ze aan spannende dingen heeft meegemaakt en dit veroorzaakt een angstig gevoel.

Weer tijd voor een oefening. Ik leer de ouders hoe ze hun kinderen kunnen helpen de dag te verwerken door ruim voor het slapen gaan de dag door te nemen en in hun hoofdjes alles wat ze meegemaakt hebben even op te ruimen. In de training doen we dit met behulp van de oefening ‘De Zintuigenboom.

We praten nog even na en drinken koffie en thee. De moeders stappen moe en voldaan en misschien ook een beetje overprikkeld mijn praktijk uit. De kans bestaat namelijk dat ook zij hoogsensitief zijn, want vaak erft een kind zijn hoogsensitieve karakter van één of van beide ouders.

Lijkt het jou ook fijn om onder het genot van koffie/thee en wat lekkers te praten met een klein groepje andere ouders? Je bent welkom in mijn praktijk. Je kunt me altijd vrijblijvend mailen voor de nieuwe data.

ps. Vanwege privacy heb ik de namen in het stuk aangepast.


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page