top of page

Boos of overprikkeld?


Vaak krijg ik tijdens een intake van ouders te horen dat hun kind om “niets” heel boos kan worden. ‘Er is totaal geen aanleiding voor’ wordt verteld. ‘Het ene moment zit mijn kind lekker te spelen en het andere moment barst “de bom” en weten we er geen raad mee…..’

Gevoelige kinderen kunnen snel overprikkeld raken door alles wat ze beleven. En ze beleven nog al wat op een dag! Al die indrukken moeten allemaal worden verwerkt. Gevoelige kinderen verwerken prikkels intenser en dat is de reden waarom het langer duurt voordat alle prikkels zijn verwerkt. Overprikkeling kan als stress worden ervaren. Deze stress kan het kind uiten door te gaan huilen, angstig te worden, zich terug te trekken of juist heel druk te worden. Ondanks dat gevoelig zijn, velen kwaliteiten kent, kan het gebeuren dat je door het gedrag van je kind alleen nog de negatieve kanten ervan ziet.

De “bom” die dan barst kunnen spanningen zijn die in de tijd ervoor is opgebouwd en dan kan het lijken alsof het kind zonder aanleiding ineens boos wordt of gaat huilen. Bij deze kinderen is het belangrijk om te leren zien wat er gebeurd. Waar, hoe en wanneer wordt de spanning opgebouwd en wat kan jij als ouder doen of wat kan het kind doen om tussentijds de spanning kwijt te raken? Om te ontladen?

Voor gevoelige kinderen is het belangrijk om te leren hoe ze overprikkeling (stress) kunnen herkennen en hoe ze met hun gevoelens om kunnen gaan. Door middel van ontspanningsoefeningen toe te passen of handige oplossingen te verzinnen als er iets vervelends of onverwachts gebeurt kunnen ze hun hoofd en lichaam rustig maken. Ook is het belangrijk dat ze hun eigen kwaliteiten en die van een ander herkennen. Als ze leren hun eigen grenzen te herkennen en bewaken zal het gemakkelijker zijn om te kunnen ontspannen bij overprikkeling.

Als ouder kun je je kind hierin ondersteunen. Vaak kun je aan het gedrag of aan de spanningen in het lijf zien of de spanning oploopt bij je kind. In die fase kun je samen met je kind een handige oplossing bedenken om de spanning kwijt te raken.

Om samen met je kind te ontdekken hoe en wanneer de spanning opbouwt en naar een handige oplossing te zoeken is een leerzaam en mooi proces. Je gaat je kind steeds beter begrijpen en de mooie kant van gevoeligheid leren kennen in plaats van alleen het (negatieve) gedrag te zien.

Suzan van der Most


78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page