top of page

De Power in de puber


Pubers maken een intense fase mee als ze de basisschool achter zich laten en na de zomervakantie zichzelf ineens terugvinden op het schoolplein van een grote scholengemeenschap.

Zeker als ze hoogsensitief zijn zullen alle indrukken soms vermoeidend zijn.

Onze Power Puber training ondersteunt pubers bij het zichzelf uitvinden: de puberteit is een periode van experimenteren met het eigen gedrag; de persoonlijkheid wordt meer en meer duidelijk voor de puber zelf. Wie ben ik? is dan ook een belangrijk uitgangspunt voor de hoofdstukken in ons Sensikids werkboek dat we gebruiken tijdens het samenwerken. Maar ook huiswerk planning kan aan de orde komen.

In de afgelopen periode ontmoette ik meerdere kinderen opnieuw in mijn praktijkruimte.

Zo was Vincent eerder bij mij geweest voor ondersteuning toen hij zeven jaar oud was. Nu is hij zeventien en zit hij op het vervolgonderwijs met een ict insteek. Hij heeft moeite met zijn planning en het maken van de opdrachten. Waarom begint hij niet gewoon? Omdat het in zijn hoofd een warboel is.

Wanda was zelfs pas vier jaar oud toen zij samen met haar moeder langskwam. Nu is ze veertien. Nu wil ze tips krijgen hoe ze zichzelf staande kan houden in de groep. Het gedrag van haar groepsgenoten is niet altijd duidelijk voor haar.

En Nadine was ook pas vier toen ze kwam. Ze is als vijftienjarige zeer sensitief en vindt zichzelf paranormaal. In de eerste sessies gaven we aandacht aan het leren kennen van de eigen grenzen, en aan hoe we waarneemt via onze zintuigen. Nadine is visueel en tactiel heel gevoelig en heeft mede door haar verwerking van alle (vaak onbewuste) details in sociale situaties vaak een voorschouw. Dan weet ze dingen over anderen die niet worden gezegd bijvoorbeeld.

De laatste keer kwam Nadine bij me om eens te kijken hoe ze haar proefwerkweek kon voorbereiden. Omdat ze alle details evenveel aandacht geeft, is ze soms uren bezig met het leren en samenvatten van de lessen.

We keken naar een presentatie over beelddenken en huiswerk, maakten een overzicht van de vakken die aan de orde zouden komen, verdeelden haar huiswerk in porties, en maakten een dagelijkse planning tot aan de toetsweek. Ze leerde met flashcards veel terug te brengen naar minder, ze oefende met het eerst lezen van de vragen over een tekst voor ze de tekst begon te lezen zodat ze veel gerichter de tekst kon lezen. En ze leerde iets over beeldende taal die veel wordt gebruikt in schoolboeken en het weglaten van afbeeldingen die niet terzake doen bij teksten.

Ze voelde zich een stuk geruster toen ze weer wegging. Na een paar weken ontving ik een mail: haar toetsweek was prima verlopen. Ze had veel minder stress ervaren!

Super! In onze Power Puber training bepaalt de puber samen met Sensikids opvoedcoach welke onderwerpen aan de orde komen. In bijna alle gevallen heeft dit een geweldig effect. De puber neemt thuis al een hoofdstuk uit het werkboek door en mag kiezen waarmee wordt gestart als hij of zij komt.

De power zit in de puber.

Die power wordt bruikbaar voor de puber door inzicht en oefening!


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page