top of page

Hoogsensitief zijn in een andere cultuur


In mijn praktijk in Den Haag begeleid ik kinderen met verschillende culturele achtergronden. Een deel van hen is hooggevoelig.

Over het algemeen hebben hooggevoelige kinderen de neiging zich aan te passen en sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Dit is lastiger als je bent verhuisd naar een ander land, waarvan je de culturele omgangsvormen niet kent en de taal niet spreekt.

Aangezien ik zelf hooggevoelig ben en in verschillende culturen heb gewoond, kan ik me goed inleven in de kinderen die bij mij komen.

Zo was er eens een Griekse jongen die een gedicht moest schrijven voor de Sinterklaasviering op school. Een gedicht schrijven is al een uitdaging en zeker in een andere taal.

Ter voorbereiding hebben we versjes gelezen, muziek geluisterd en taalspelletjes gedaan. Door op een positieve manier met de cultuur en de taal bezig te zijn heeft hij een mooi en grappig gedicht kunnen schrijven.

Zowel op school als thuis wordt vaak datgene wat niet goed gaat, er uitgelicht. Zelf wil ik de kinderen positief benaderen en zo hun zelfvertrouwen vergroten.

Uit mijn eigen ervaring weet ik dat het lastig kan zijn om je in een ander land thuis te voelen. Je komt in situaties waarin je je ongemakkelijk voelt en niet goed weet wat er van je verwacht wordt. Dit zie ik ook bij de kinderen die bij mij komen.

Ik leer hen onder andere mild te zijn voor zichzelf. Tegelijkertijd niet de nieuwe cultuur te idealiseren noch de eigen cultuur te vergeten.

Het is een verrijking om andere culturen te leren kennen. Tevens leer je ook op een andere manier te kijken naar je eigen cultuur die net zo waardevol is.

De jongen kwam vol verhalen terug. Hij was enthousiast en had genoten van de gedichten op school samen met de andere kinderen in zijn klas. Hij straalde meer zelfvertrouwen uit.

Het is mooi om elke keer weer te zien hoe de kinderen meer in zichzelf gaan geloven, vragen durven te stellen en hun eigen kracht en talenten verder te ontwikkelen.

Het geeft me voldoening om onderdeel te mogen zijn van de ontwikkeling die de kinderen doormaken.

Myrte Bomhoff

Tutor en Kindercoach Den Haag


69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page